Křupavé domácí rohlíky
24.08.2017

Křupavé domácí rohlíky

Čerstvé, křupavé domácí rohlíky

Čerstvý rohlík s nutellou, s pařižákem, s šunkou … Každý zná tu chuť a málo kdo odolá :).

Teď si však představte, že ve světě je „typické české pečivo“ nedostatkové zboží. V mnoha zemích zkrátka a dobře preferují toustový chleba … A to vám povím po takovém čerstvém chlebu, rohlíku nebo snad voňavém frgálu se vám začne stýskat hodně brzo.

Touha je silnější … a i já (neuvěřitelné, že) se po měsíci na Novém Zélandu rozhodla upéct rohlíky (samozřejmě) bezlepkové.

Na cca šestnáct rohlíku bude potřeba:

  • 500 g hladké (bezlepkové) mouky
  • 300 ml mléka
  • 60 g oleje (másla)
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (tj. 21 g) x 7g sušeného droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 5 g soli

TIP: Rohlíky můžete udělat na tisíc variací, např. s čokoládou alá nutelky, se skořicí alá skořicový cop nebo moje oblíbená kombinace „šunka & sýr“

POSTUP:

  1. Droždí (v menší misce) smíchejte s cukrem a lžící mouky, přilijte třetinu mléka (tj. 100ml, teplota pokojová :D), rozmíchejte a nechme 10 – 15 minut kvásek zpracovat. Rada: pokud, ani po 15 minutách kvásek nepracuje (v misce se nic neděje) = můžete začít od začátku.
  2. Ve větší misce smíchejte mouku, sůl, olej, zbytek mléka a zpěněný kváskem. Vyhrňte rukávy a deset minut se s těstem „pomazlete a povídejte“. Dobře prohnětené těsto je základ.
  3. Uhnětené těsto, zakryjte fólií a nechte (při pokojové teplotě) kynout cca tři čtvrtě hodiny. Těsto by mělo po uplynutí doby získat dvojnásobný objem.
  4. Plechy (stačí dva), vyložte pečicím papírem. Těstu poupravte tvar, aby připomínalo kouli a rozkrojte ho na čtvrtiny. Každou čtvrtinu rozválejte na kruh o velikosti cca 25-30 cm a rozkrojte na čtvrti díly. Rukama srolujeme těsto do ruličky směrem od sebe. Hotové rohlíky potřete vodou a posypte solí nebo cukrem dle chuti.
  5. Rohlíky nechte na plechu kynout cca dvacet minut. Mezitím si připravíme (předehřejeme) troubu na 190 stupňů x 170 stupňů (horký vzduch).
  6. Pečeme 10 minut. Po 10 minutách potřeme rohlíky slanou /sladkou vodou (100 ml vody + lžička soli nebo cukru). Dopékejte ještě 7-10 minut do zlatavé barvy :).

Věřte nebo nevěřte … „Moje“ rohlíky mají velký úspěch. Dobrou (samozřejmě) chuť